Bewust ademen, hoe het voor mij begon…

 

Sofrologie en een boek

In 2018 vatte ik de opleiding Sofrologie aan. Dat is een vorm van meditatie waarbij de balans tussen lichaam en geest centraal staat. Sofrologie maakt gebruik van lichte beweging, ademhaling en visualisatie.

En vooral dat ademwerk sprak me aan.

Het boek

Door het boek van James Nestor ‘het nieuwe ademen’ drong de transformerende kracht van ademwerk pas echt tot me door. Dat het begint bij de eerste ademteug die je neemt en hoe je je tong als peuter, kleuter en kind gebruikt al bepalend is voor de rest van je leven. En dat merkte ik in mijn eigen gezin. Mijn zoon ademde duidelijk niet correct. Hij had vaak een mondademhaling en na onderzoek bij de specialist bleek dat hij poliepjes had waardoor een neusademhaling voor hem enorm moeilijk bleek. Een ingreep verloste hem van het kwaad. Maar toch bleef die mondademhaling aanwezig.

Wat heeft je tong daarmee te maken?

Hij had ondertussen een foute houding van zijn tong geïnstalleerd waardoor zijn gehemelte te smal bleef en de tandarts ons erop wees dat hij wel zeer zeker zou beugelen. Wat blijkt nu? Als de tong in rust niet boven tegen je gehemelte ‘kleeft’ en je bij het slikken je tong niet naar boven duwt, mist je gehemelte een druk waardoor het te smal blijft om alle tanden een mooie positie te kunnen bieden. En heel je gestel past zich aan. Ondertussen zijn we naar de logo beginnen gaan vooraleer de orthodontie opgestart wordt, want als je adem en tongbeweging niet juist verloopt gaat het resultaat van orthodontie na verloop van tijd weer achteruit. Is het je al opgevallen dat je regelmatig volwassenen opnieuw met een beugel ziet rond lopen?

Beetje kort door de bocht?

Enfin. Ik vertel het hier zeer kort door de bocht en andere bronnen gaan je hier veel uitgebreider over kunnen inlichten. Via de kinderen heb ik bij mezelf ontdekt dat mijn tong een foutieve positie had en ben ik met mezelf ook aan de slag gegaan. Niet evident als je al 40 jaar een andere gewoonte hebt om te ademen en slikken. En ja, eens je iets weet, kan je het niet meer niet weten. De fascinatie voor de adem in al zijn facetten was geboren. Heleen Ytsma en Kasper van der Meulen kwamen op mijn pad. Twee autoriteiten op vlak van ademhaling waar ik al veel van geleerd heb. Een ademtraining bij Bert Peeters maakte dat ik er ook zelf mee aan de slag wou gaan professioneel. En hier staan we dan. 

En nu?

Momenteel kan je bij mij terecht voor ademsessies waarbij ik je opnieuw contact laat maken met je lichaam. Ik laat je gronden in het hier en nu. Via actief ademwerk en zachte aanraking om je proces te ondersteunen mag je je helemaal overgeven aan het moment. Resultaat: een diepgaande ontspanning die je thuis brengt in je lichaam en ruimte creëert, zowel in je hoofd als in je lijf. Je ervaart rust in je lichaam en helderheid in je hoofd. Ik zie je graag komen!

Adem in, laat los en voel.

 

Nele Vranckx ademcoach

Ik ben Nele en ik laat je graag kennismaken met de kracht van je adem. In mijn blog deel ik graag wat adem voor je kan betekenen. Je komt te weten wat er zoal beweegt in het ademlandschap, wat je zelf kan doen en wat er zoal bestaat van technieken.

Altijd welkom op mijn mat voor een persoonlijke sessie!

Volgende
Volgende

Waarom zou je aan ademwerk doen?